Varausehdot


 

Varausehdot Luomuksen yleisökohteissa

Varausvahvistus

Asiakas saa sähköpostin onnistuneesta varauksesta nettilomakkeessa ilmoittamaansa osoitteeseen heti varauksen teon jälkeen. Nettilomakkeen kautta tehdyt varaukset astuvat kuitenkin voimaan vasta, kun Luomus vahvistaa varauksen. Varausvahvistus lähetetään sähköpostitse ilmoitettuun osoitteeseen, ellei muuta sovita. Varaus pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian. Mikäli varausta ei voida vahvistaa asiakkaalle ennen opastuksen ajankohtaa, varaus katsotaan peruutetuksi. Luomus ei ole korvausvelvollinen vahvistamattomista varauksista.

Asiakkaan vastuulla on tarkistaa hänelle lähetetystä saapumisilmoituksesta ja varausvahvistuksesta opastusvaraustietojen oikeellisuus. Mikäli asiakas havaitsee varauksen tiedoissa korjattavaa, tulee asiakkaan olla yhteydessä Luomuksen opastuspalveluun (opastukset[at]luomus.fi). Jos varauksen tietoja muutetaan, uudet tiedot astuvat voimaan vasta, kun uusi varausvahvistus muutetuilla tiedoilla on lähetetty asiakkaalle.

Ryhmäkoot

Opastuksilla on rajoitettu ryhmäkoko, joka vaihtelee opastuksesta riippuen 20–30 henkilöön. Suuremmille ryhmille tulee varata useampia opastuksia ryhmän koon mukaisesti.

Opastukselle saapuminen

Suosittelemme saapumaan paikalle vähintään 10 minuuttia ennen opastuksen alkua. Jos ryhmä ilmoittaa saapuvansa myöhässä, toteutetaan opastus lyhennettynä.

Koulu-, päiväkoti- ja muut lapsiryhmät

Opettajat/vanhemmat ovat päävastuussa ryhmästä koko vierailun ajan (myös opastuksella) ja pitävät huolen työrauhasta sekä museon sääntöjen noudattamisesta.

Yleiset säännöt Luomuksen yleisökohteissa:

 • Näyttelyesineisiin, vitriineihin, vesielementteihin ja kasveihin ei saa koskea, ellei koskemista ole erikseen sallittu Saa koskea -kyltillä.
 • Tiloissa kuljetaan rauhallisesti muut asiakkaat huomioiden.
 • Äänentaso tulee pitää kohtuullisena.
 • Luonnontieteellisen museon hissin käyttöä tulee välttää, ellei sen käyttöön ole perusteltua syytä. Pyydämme pitämään hissin vapaana sitä tarvitseville.
 • Näyttelyesineitä tai kasveja ei saa siirrellä, eikä puutarhoilla kasveissa olevia nimikilpiä tai muita tunnisteita irrottaa.
 • Eläviä kasveja (esim. ruukku- tai leikkokukkia) tai maa-ainesta ei saa tuoda kasvihuonetiloihin kasvitauti- ja tuholaisriskin vuoksi.
 • Vesialtaisiin ei saa mennä eikä vettä koskea veden vaihtelevan laadun vuoksi.
 • Henkilökunnan antamia ohjeita tulee noudattaa.

Kielletyt tavarat Luomuksen näyttelytiloissa ja kasvihuoneissa:

 • matkalaukut
 • teräesineet (kuten sakset ja veitset)
 • sateenvarjot
 • ilmapallot
 • kaikenlainen ruoka ja juoma (Luonnontieteellisen museon eväspaikalla ja Kaisaniemen kasvihuoneiden eteisaulassa saa nauttia eväitä, mutta näyttelytiloissa tai kasvihuoneissa ei saa ruokailla, poikkeuksena ovat kasvihuoneet jonne voi ottaa muovipullossa olevia alkoholittomia
  juomia, mutta nesteitä ei saa kaataa istutuksiin).
 • valokuvausjalustat ja muu kuvauskalusto kameraa/puhelinta lukuun ottamatta (ellei kuvauksesta jalustalla ole erikseen sovittu)

Maksaminen ja laskutus

Opastuksen ja pääsymaksut voi maksaa laskulla, tai paikan päällä kassaan ennen kierrosta. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Museokortilla, Smartumin 5 € arvoisilla kulttuuri- ja liikuntaseteleillä, SmartumVisa -kortilla tai SmartumPay-mobiilisovelluksella. Pääsyliput veloitetaan toteutuneen henkilömäärän mukaan.

Laskutusta varten tarvittavat yhteystiedot annetaan sähköisellä lomakkeella opastusvarauksen yhteydessä tai kassalle opastukselle saavuttaessa. Laskuun lisätään laskutuslisä. Mikäli maksajataholla on y-tunnus, tulee tunnus ilmoittaa laskutustiedoissa. Sähköistä laskutusta varten tulee ilmoitta OVT-tunnus ja kaikissa laskutuksissa pyydetään myös paperilaskutuksen osoite. Hyväksymme myös maksusitoumuslomakkeet (kuten kaupungin/kunnan kostin) ja matkatoimistojen voucherit, kunhan tarvittavat laskutusyhteystiedot ja y-tunnus käyvät ilmi lomakkeesta.

Peruutusehdot

Asiakkaan taholta tehtävät peruutukset sekä korvauskäytännöt:

Asiakkaan tulee peruuttaa opastus ensisijaisesti sähköpostilla osoitteeseen opastukset[at]luomus.fi. Opastuksen voi perua veloituksetta kolme arkipäivää ennen varauksen ajankohtaa. Kaksi arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja laskutuskulut. Opastuspäivänä perutuista ja peruuttamatta jääneistä varauksista perimme täyden opastusmaksun ja laskutuskulut. Lasku toimitetaan varauslomakkeella ilmoitettuun osoitteeseen.

Luomuksen taholta johtuvat peruutukset:

Mikäli Luomus joutuu perumaan opastuksen, tarjotaan asiakkaalle maksuton omatoiminen vierailu kohteeseen. Seurannaisvaikutuksia, kuten asiakkaalle aiheutuneita matkakustannuksia ei korvata.

Yleisökohteen sulkeminen

Äkillisistä muutoksista Luomuksen yleisökohteiden aukioloajoissa pyritään tiedottamaan varauksen tehneille tahoille. Mikäli tieto kohteen sulkemisesta ei ole tavoittanut varauksen tehnyttä asiakasta kohtuullisessa ajassa, myönnetään asiakkaalle maksuton opastus toisena ajankohtana (kuitenkin vuoden sisällä alkuperäisestä ajankohdasta) tai maksuton omatoiminen vierailu toiseen avoinna olevaan Luomuksen kohteeseen alkuperäisen vierailun ajankohtana. Seurannaisvaikutuksia, kuten asiakkaalle aiheutuneita matkakustannuksia kohteeseen, ei korvata.

Ylivoimainen este (force majeure)

Mikäli yleisökohde joudutaan pitämään suljettuna tai opastusvaraus siirtämään tai peruuttamaan ylivoimaisen esteen (force majeure) vuoksi, pidättää Luomus oikeuden olla myöntämättä maksutonta vierailua tai opastusta. Ylivoimaisen esteen sattuessa Luomus ei myöskään maksa korvauksia asiakkaalle.